diumenge, 2 d’octubre del 2016

Les llengües indoeuropees

Actualment es parlen 6000 llengües al món, algunes amb molts parlants, altres amb pocs. Moltes tenen semblances amb altres, això fa que es puguin agrupar en diferents famílies lingüístiques: indoeuropea, afroasiàtica, ameríndia…

Des de finals del segle XVIII els filòlegs es van anar adonant que la majoria de les llengües europees i moltes d'asiàtiques presentaven nombroses correspondències les unes respecte a les altres i van arribar a la conclusió que provenien d'una mateixa llengua, que van anomenar indoeuropeu.

Es creu que aquesta llengua era parlada cap al 4.000 a.C per un poble que habitava una àrea entre Europa i Àsia. Entre les diverses hipòtesis sobre l'origen geogràfic, la més acceptada actualment és la que els situa en una regió estesa des del nord del mar Negre fins al nord del mar Caspi. 

Aquest poble va emigrar des dels seus territoris en diverses onades i en direccions diferents: cap a l'Iran i l'Índia, cap a l'Àsia Menor, cap a Grècia, a Itàlia, al mar Bàltic fins arribar a Britània i la península Ibèrica. Aquest procés de migració s’anomena diàspora.

Així l'indoeuropeu es va disgregar en branques diferents, de les quals vénen les diverses famílies de llengües indoeuropees.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada